“Політичні чи державні вибори — це вибори земні, а церковні вибори — боголюдський процес”, – протоієрей Георгій Коваленко

Вибори нового Предстоятеля Української Православної Церкви могли б відбутися в будь-який день, але їх призначено саме на сороковини від дня смерті Блаженнішого. Чому? Про це та інше – у відповідях речника УПЦ прот. Георгія Коваленка.

Напередодні Собору єпископів УПЦ, коли буде обрано нового Предстоятеля, ми забуваємо одну просту річ: предстоятельське служіння – це не сходження на Олімп чи п’єдестал. І потрібно розуміти, з якими сучасними викликами доведеться зустрітися новому главі УПЦ.

Інтерв’ю речника УПЦ протоієрея Георгія КОВАЛЕНКА інформаційному порталу «Православіє в Україні».

«Українська Православна Церква створена молитвами й трудами Блаженнішого Митрополита Володимира»

– Отче, вибори нового Предстоятеля Української Православної Церкви могли б відбутися в будь-який день, але їх призначено саме на сороковини від дня смерті Блаженнішого. Чому?

– Є церковна традиція, відповідно до якої обрання нового Предстоятеля відбувається не раніше, ніж минуть сороковини після смерті попередника.

А для Української Православної Церкви це є глибоко символічним. Тому що Українська Православна Церква – Церква, яка створена молитвами й трудами Блаженнішого Митрополита Володимира. Саме тому перед початком Собору буде звершено заупокійну Божественну літургію в Лаврі та панахиду на місці поховання Блаженнішого Митрополита Володимира. На ці богослужіння прибудуть всі ієрархи нашої Української Православної Церкви.

Ми віримо, що, втративши земного Предстоятеля, отримали молитовника біля Престолу Божого, у тому числі, за успіх цього Собору, щоб він відбувався з волі Божої, щоб ця воля Божа здійснювалася через ієрархів нашої Церкви і впізнавалася потім народом Божим.

«Господь зробив Свій вибір, але цей вибір не остаточний»

– Тема виборів нового Предстоятеля Церкви зараз хвилює не лише вірних УПЦ, а й усе суспільство. Нині вона є чи не найбільш обговорюваною. Як Ви вважаєте, наскільки нам, парафіянам, варто перейматися підготовкою та перебігом Собору єпископів?

– Ми маємо одне слово «вибори», але зовсім інші процеси й механізми.

Політичні чи державні вибори – це вибори земні. А церковні вибори – боголюдський процес. Бо Церква – це не просто організація людей, подібна до партії чи якогось суспільного руху. Це боголюдський організм.

Так само як людина складається з тіла й душі, як будь-яка церковна дія складається з обряду видимого і невидимої дії Святого Духа, так і обрання Предстоятеля звершується і видимо – на Соборі таємним голосуванням єпископів, і невидимо – з волі Божої, бо головою Церкви є Христос, дією Святого Духа, якою живиться Церква, рецепцією і молитвою народу Божого.

Важливо про це пам’ятати, бо Господь уже зробив Свій вибір, але цей вибір – не остаточний. Господь так само має декілька кандидатур, декілька варіантів, і цю волю Божу мають пізнати єпископи.

Саме тому в Церкві не передбачається передвиборчої агітації, передвиборчої кампанії, дебатів претендентів, презентацій програм чи навіть обговорення кандидатур. Церква готується до виборів Предстоятеля молитвою. Моляться єпископи, яким потрібно буде обирати, молиться духовенство за своїх єпископів, молиться народ Божий за своїх ієрархів. Ми всі намагаємося бути у відповідності до волі Божої.

Власне механізм церковних виборів такий: це буде таємне голосування, під час якого відбудеться обрання. У бюлетені буде 74 імені – це всі діючі ієрархи УПЦ: 52 правлячі, 22 вікарні. І кожен з них може стати Предстоятелем нашої Церкви.

Предстоятель – це не новий сан, це перший серед рівних. І якщо вже людина обрана до єпископату, є єпископом, то вона є гідною.

«Не лише господин, а й отець»

В усіх наших обговореннях майбутніх виборів Предстоятеля ми забуваємо таку просту річ:предстоятельське служіння – це не сходження на Олімп чи п’єдестал, як у змаганнях спортсменів, де переможець отримує нагороду. Це сходження на Голгофу. Бо служіння Предстоятеля – це продовження того служіння, яке ніс Христос – Глава Церкви, Верховний Архієрей.

І з огляду на ситуацію в країні потрібно розуміти, з якими викликами доведеться зіткнутися новообраному Предстоятелю, яку відповідальність на себе взяти – за припинення кровопролиття на Сході країни, за багаторічну необхідність загоювати нанесені війною рани…

Адже гуманітарна місія Церкви продовжиться на роки, бо вже на сьогодні ми маємо сотні загиблих, тисячі поранених, людей, які втратили здоров’я, житло, роботу, вимушені переселенці, члени родин, які постраждали чи лишилися без годувальника – це все те, що потребує церковного служіння, уваги та пастирського піклування.

Новий Предстоятель має бути справжнім молитовником. Це має бути людина, яка об’єднуватиме всіх нас, таких різних. Бо він не тільки «господин», як ми говоримо, а й «отець». І Блаженніший Митрополит Володимир якраз навчив нас, що служіння Предстоятеля – це насамперед батьківське служіння.

Тому, розуміючи цю міру відповідальності, ієрархи, помолившись, зроблять вибір. Після виборів через декілька днів відбудеться інтронізація, на яку зберуться представники всіх Помісних Православних Церков, зберуться ієрархи, духовенство, віруючі, щоб «єдиними устами і єдиним серцем» виголосити «Аксіос!» – достойний – новообраному Предстоятелю Української Православної Церкви.

«Ми маємо довіряти нашим ієрархам. Маємо молитися за них»

– Паства УПЦ – це багато мільйонів людей. Чи не доцільно було б обирати Предстоятеля всім, а не лише єпископам?

– Ми всі й обираємо Предстоятеля, тому що Церква – це соборний організм.

Але в кожного своє служіння.

Ще раз нагадаю: кожен з віруючих нашої Церкви – священик чи віряни – має в ці дні молитися. Не телесюжети обговорювати, де подається заполітизована чи земна позиція і бачення без розуміння справжньої природи Церкви. Ми віримо, що Бог має силу, і все має відбуватися з волі Божої. Тому кожен із нас має вкласти свою частку, свою лєпту в обрання Предстоятеля – молитовну, лєпту церковного служіння. Ми маємо довіряти нашим ієрархам. Маємо молитися за них, щоб Господь давав їм мудрість.

Хотів би ще і ще раз наголосити: ми знаємо і віримо, що вибори, які будуть звершувати єпископи, це лише половина процесу. Інша половина – це воля Божа і молитва Церкви.

Бесіду вела Юлія Комінко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

СВЯЩЕННИЙ СИНОД ухвалив скликати Собор єпископів на 13 серпня і закликав берегти пам’ять про Блаженнішого (+відео)

КОМЕНТАР. Речник УПЦ – про майбутній Собор єпископів та вибори Предстоятеля

21 вопрос спикеру УПЦ от украинских читателей – веб-конференция на Главреде

СУМЫ. В епархии сугубо молятся о предстоящем Соборе епископов УПЦ и избрании Предстоятеля (+текст прошения)

Архиепископ Запорожский и Мелитопольский Лука примет участие в выборах Предстоятеля УПЦ – 13 августа

“Православіє в Україні”

По материалам сайта: http://hram.zp.ua/

Просмотры (33)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *